Ylituomarin tervehdys

Ensimmäisenä haluan kiittää koetoimikuntaa kutsusta saapua ylituomaroimaan mäyräkoirien SM-koetta 2019 Vääksyyn. Olen Lotta Seppinen ja kotoisin Keski-Pohjanmaalta Lohtajalta. Itselläni on tällä hetkellä kaksi mäyräkoiraa ja lisäksi kotona on muutama kappale kultaisianoutajia. Kaikki koirat ovat metsästyskäytössä ja myös koetoimintaa niiden kanssa on harrastettu. Ensimmäinen mäyräkoirani minulle tuli vuonna 2002, jonka kanssa saavutimme koepuolellakin menestystä varsin kiitettävästi ja kyseisen koiran kanssa myös kiinnostus koetoimintaan yleisemmin alkoi. MÄAJ ylituomarioikeudet sain vuonna 2011.

Mäyräkoirien SM-ajokoe on koevuoden arvokkain tapahtuma MÄAJ-väelle, ja jo kokeeseen pääseminen on koirilta hieno suoritus. Normaalista kokeesta poiketen SM-kokeessa kilpailullinen aspekti on huomattavasti tavallista suuremmassa roolissa, mikä asettaa omat lisävaatimuksensa niin koetoimikunnalle kuin tuomareille. Pisteen kymmenykset voivat ratkaista mestaruuden, jonka vuoksi niin maastojen valinnassa kuin tuomarityössä tulee pyrkiä mahdollisimman suureen tasapuolisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen. Koemaastoissa tulee olla riittävästi riistaa, mutta kuitenkin niin, että myös kylmää hakua pystyttäisiin koirilta luotettavasti arvioimaan. Tuomarityössä oleellista on ryhmän tuomareiden itsenäinen ja oikeudenmukainen arvostelutyö – arvostelussa tulee näkyä niin koiran esittämät ansiot kuin mahdolliset puutteet. Tasaisesti hyviä ominaisuuksia esittävä koira on näissä kisoissa vahvoilla ja menestyäkseen SM-tasolla tulee koiran yleensä kyetä koviin suorituksiin kaikilla arvosteltavilla osa-alueilla.

Lahden Seudun Mäyräkoirakerho ja Kymenlaakson Mäyräkoirat on yhdistänyt voimansa saadakseen aikaan hienon ja arvokkaan tapahtuman mäyräkoiraväelle. Toivon, että kaikki osallistujat – niin koiranohjaajat, tuomarit, oppaat, kutsuvieraat ja myös koetoimikunta pääsevät nauttimaan onnistuneesta koeviikonlopusta ja hienoista ajoista. 

Lotta Seppinen